LED

Een led is een elektronische component, een halfgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Deze diode wordt ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot, die tevens als lens werkt.

Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode. Vandaag de dag is het woord in het Nederlands zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden (vergelijkbaar met radar en laser). In het Engels, daarentegen, schrijft men LED, wat wordt uitgesproken als el-ie-die.

In vertalingen, onder andere uit het Duits, leest men vaak lichtdiode.

Behalve de eigenlijke diode wordt ook het geheel van de halfgeleider met reflectortje, contactpunten en behuizing/lens 'led' of 'ledje' genoemd. Worden verscheidene van zulke 'ledjes' gecombineerd in een grotere behuizing, dan spreekt men van een ledlamp.

Gen reacties

Reageer als eerste op LED.

Geef uw mening

Houd mij op de hoogte over dit LED Wiki artikel.
 
Project: High bay lamp
High bay lamp
LED Wiki: Wi-Fi, Zigbee and Bluetooth compared
Key characteristics of ZigBee, Wi-Fi and Bluetooth
ZigBeeWi-FiBluetooth
Range10-100 meters50-100 meters10 – 100 meters
Networking TopologyAd-hoc, peer to peer, star, or meshPoint to hubAd-hoc, very small networks
Operating Frequency868 MHz (Europe) 900-928 MHz (NA), 2.4 GHz (worldwide)2.4 and 5 GHz2.4 GHz
Complexity (Device and application impact)LowHighHigh
Power Consumption (Battery option and life)Very low (low power is a design goal)HighMedium
Security128 AES plus application layer security 64 and 128 bit encryption
Typical ApplicationsIndustrial control and monitoring, sensor networks, building automation, home control and automation, toys, gamesWireless LAN connectivity, broadband Internet accessWireless connectivity between devices such as phones, PDA, laptops, headsets